dimarts, 11 de juny del 2013

Garantim el dret social a l'habitatge!

Analitzant la moció, després del ple.        (E.A.-El Punt/Avui)
La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Palamós explica els motius pels quals la moció (proposada pel PSC i aprovada per àmplia majoria al Ple del Consistori Municipal ahir al vespre) de reconeixement de l’habitatge com a dret social és insuficient i mancada de voluntat política real de garantir un dret humà universal, social i constitucional sistemàticament vulnerat. Una dotzena de membres de la Plataforma va assistir al Ple i va transmetre als assistents les consideracions fetes per la PAH a la moció que s’aprovava. Això va ser després d’haver celebrat la seva reunió setmanal en un moment en què encara es poden denunciar les clàusules abusives dels contractes hipotecaris (recordem: reunió cada dimarts, a les 20h, al local de la pl.Gumersind).
Abans de tot, la PAH-Palamós lamenta que la Taula de Coordinació Local pel Dret a l’Habitatge (de la qual és membre juntament amb l’Ajuntament, Caritas, el Síndic de Greuges, l’assessoria jurídica local i els partits polítics) no s’hagi coordinat per treballar conjuntament en aquesta moció que s’ha presentat al ple i de la qual la PAH no havia tingut notícia fins el dia 10 de juny. Al ple anterior (9 d’abril) també es va aprovar una adhesió del municipi al conveni estatal per a la creació d’un fons social d’habitatges de lloguer (que representa un habitatge de lloguer per oferir al poble) sense comunicar-ho abans a la PAH. És en aquest sentit que la PAH-Palamós lamenta la falta de comunicació i de treball en equip de la Taula pel que fa a polítiques socials per garantir el dret i l’accés a l’habitatge. La PAH segueix treballant i traslladant a la Taula propostes concretes com: la redacció d’una ordenança municipal que reguli l’IBI dels habitatges desocupats, aplicant-hi un recàrrec del 50% (moció aprovada a proposta del PSC a Barberà del Vallès al ple del 30 de gener de 2013) i augmentar-lo fins al 300% si els habitatges buits són propietat d’entitats bancàries (proposta de IC-V a Blanes), així com fer complir el Pla Local d’Habitatge (PLH) en el que es refereix a la Solidaritat Urbana (Article 73 de la Llei 18/2007). Palamós té uns 3.000 habitatges buits (un 30% aprox. del parc d’habitatges municipal) segons dades del PLH. La manca de coordinació entre els membres de la Taula s’evidencia en el cinquè acord de la moció en què s’aprova comunicar (donar trasllat) allò acordat en la moció a la Taula de Coordinació Local pel Dret a l’Habitatge (a posteriori i sense treballar el seu contingut), juntament amb el Consell de Ministres, el Ministeri d’Economia, el Ministeri de Justícia, els grups parlamentaris del Congrés i Senat, Presidència del Govern de la Generalitat i Parlament de Catalunya.
Apunts sobre els acords presos a la Moció de reconeixement de l’habitatge com a dret social (*mirar al final del correu):
1.      Des de la PAH es considera que el Govern Local de Palamós manifesta submissió a les directrius del Govern central que promou i fa complir lleis injustes dictades pels poders financers, per tant, no fa prevaldre l’interès general davant els interessos particulars (contràriament a allò aprovat al punt 1 de la moció). Es pot fer política i desobeïr lleis injustes.
2.      Es considera un acudit de mal gust, o un insult, el fet d’instar al Govern central a reformar la Llei Hipotecària després que la PAH ho hagi aconseguit mitjançant una ILP amb suport de gairebé 1.500.000 d’habitants, sense que per això s’hi hagi contemplat cap de les seves demandes de mínims (dació en pagament retroactiva, lloguer social i aturada dels desnonaments). A més, es proposa exigir la paralització de tots els desnonaments, cosa que a nivell municipal podria decidir l’alcaldessa decretant l’emergència habitacional i la impossibilitat de fer fora a ningú de casa seva, així com la paralització dels interessos de demora del deute (amb aquesta petició es normalitzen molts dels interessos de demora, en general abusius, que s’haurien d’anul·lar pel sol fet de superar l’interès legal de demora, del 5%. Llei 17/2012, del 27/12/2012)
3.      Respecte a la instància al govern de l’estat per tal de fer una llei de segona oportunitat que no condemni a l’hipotecat a arrossegar el deute després de l’adquisició de l’habitatge per part del banc, el que cal és fer complir la llei europea (Directiva 93/13/CEE) i declarar nul·les les clàusules abusives dels contractes hipotecaris en què es considera la responsabilitat de l’hipotecat com a il·limitada, tant en els procediments futurs, com en els presents i els ja passats. D’altrabanda, cal veure que s’està condemnant a molta gent a viure en la clandestinitat financera, al no poder tenir res al seu nom ni cobrar legalment sense ser embargat.
4.      Es pot instar al Govern català a legislar la funció social de l’habitatge per tal de garantir-lo com a dret social, per tant s’hauria de lluitar en contra de l’ús especulatiu que encara avui s’en fa, sobretot per part d’entitats bancàries que avui reuneixen grans quantitats d’immobles desocupats, tot esperant ofertes lucratives. El foment del lloguer s’hauria de fer de forma efectiva, a Palamós la Borsa de Lloguer Social del servei d’habitatge no és una eina útil, menys encara quan per accedir a un HPO (Habitatge de Protecció Oficial) es demanen ingressos mínims. Es considera a la moció l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges per un període de tres anys, inspirant-se en el Decret-Llei de la Junta d’Andalusia, però només amb les propietats de les entitats financeres prestadores que hagin rebut ajuts públics, alliberant de responsabilitat a les entitats que no han rebut diners públics, però que també han participat amb la coneguda i patida bombolla immobiliària.
La PAH-Palamós considera que per poder fer front a la situació social en què ens trobem cal voluntat política, tant a nivell estatal, català com local. En qualsevol àmbit es poden trobar solucions si hi ha ferma voluntat. Si a Palamós, com en d’altres municipis, hi ha la Taula de Coordinació pel Dret a l’Habitatge, cal coordinar-se i treballar conjuntament per a trobar solucions generals a aquesta situació i no aprovar mocions, a mode de “brindis al sol”, que només insten a legislar a qui ha permès i permet els abusos de la banca contra la ciutadania.
Si es vol, es pot!
Treballem conjuntament per garantir el dret social a un habitatge digne!!

* Moció de reconeixement de l’habitatge com a dret social
ACORDS:
1.-Manifestar la nostra defensa de l’interès general davant els interessos particulars, contràriament a la submissió del Govern central als dictàmens de la banca.
2.-Instar el Govern central a reformar la Llei Hipotecària, així com la dació en pagament com a última solució en el cas de pèrdua de l’habitatge habitual, exigint la paralització de tots els desnonaments fins que entri en vigor el nou marc legal, així com els interessos de demora del deute.
3.-Instar el Govern de l’Estat a fer una llei de segona oportunitat per a les persones i de lluita contra el sobre endeutament, que pot suposar no només una solució personal per als que es trobin en una situació que la fa necessària, sinó també una solució social.
4.-Instar el Govern català a legislar reconeixent la funció social de l’habitatge, per tal de garantir-lo com a dret social: amb mesures com ara l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges en processos de desnonament hipotecari a Catalunya en el cas d’entitats financeres que hagin rebut ajuts públics; en els casos més greus d’emergència social; fomentar el lloguer; i garantir que es pugui disposar dels habitatges que estiguin en procés de desnonament com a habitatges habituals i permanents durant un període de tres anys, sempre i quan les entitats financeres prestadores hagin rebut ajuts públics.
5.-Donar trasllat d’aquests acords al Consell de Ministres, al Ministeri d’Economia i al Ministeri de Justícia, així com als grups parlamentaris del Congrés i Senat, al Presidència del Govern de la Generalitat, Parlament de Catalunya i a la Taula Local pel dret a l’habitatge

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada