dijous, 20 de juny del 2013



Dijous 20 de juny, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Palamós, membre de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge que, entre altres objectius, procura solucions efectives per la dació en pagament, ha presentat una instància a l'Ajuntament de Palamós sol·licitant que posi un treballador públic, l'arquitecte tècnic municipal (per exemple), a disposició de les persones afectades per hipoteques que volen aconseguir una dació en pagament. Quan es negocia i s'estudia la dació en pagament amb l'entitat bancària, aquesta demana als afectats la cèdula d'habitabilitat, que s'exigeix amb la Llei 18/2007, del 28 de desembre, i també el recent certificat d'eficiència energètica que és obligatori des de l'1 de juny de 2013, pel Real Decret 235/2013, del 5 d'abril.
Degut a la situació econòmica dels afectats, sovint acollits als supòsits d'especial vulnerabilitat, es fa difícil fer front als pagaments d'aquests documents. Per aquest motiu es sol·licita que algun tècnic municipal habilitat faci aquesta tasca per les persones que ho sol·licitin a alguna de les entitats que formen part de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge. D'aquesta manera es facilita el camí per arribar a una solució efectiva per la dació en pagament que es vol aconseguir.

*Respecte a l'acció de la PAH-Palamós al ple de l'ajuntament de la setmana passada, creiem oportú comunicar que el tinent d'alcalde es va excedir a l'acusar de mentider i manipulador a un membre de la Plataforma, increpant i sense utilitzar arguments per refutar l'anàlisi fet després del ple. La informació relativa a la moció aprovada es pot trobar a l'article següent que hi ha al mateix bloc. A la PAH segueix vigent la voluntat de treballar conjuntament per fer que l'habitatge sigui un dret social garantit, fent polítiques pro-actives per aconseguir-ho.

**Aquesta és la instància presentada a l'ajuntament:
La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Palamós es va reunir el dimarts 18 de juny en la seva assemblea setmanal i va acordar presentar la següent instància en la qual es demana la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós. La PAH-Palamós és membre de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l’Habitatge. El primer dels objectius de la Taula és coordinar-se per procurar solucions efectives per la dació amb pagament, per a l’accés a lloguers socials i per mantenir l’habitatge. Per tant,

EXPOSA:
Que per fer efectiva la dació en pagament, en les negociacions i estudis que s’estan duent a terme amb les entitats bancàries, es demana als afectats una sèrie de documents que tenen un cost econòmic, com són les cèdules d’habitabilitat i els certificats d’eficiència energètica.
Que en la seva majoria, els habitatges dels afectats per hipoteques no tenen la cèdula d’habitabilitat perquè quan es va adquirir l’immoble aquesta no era obligatòria (la Llei 18/2007, del 28 de desembre, la fa obligatòria amb l’article 26.2).
Que des de l’1 de juny de 2013 també és obligatori presentar el certificat d’eficiència energètica (Real Decret 235/2013, del 5 d'abril) en casos de compra-venda, dació en pagament i arrendament.
Que les oficines locals d’habitatge de Palafrugell o Sant Feliu de Guíxols ja ofereixen el servei de realització de cèdules d’habitabilitat d’habitatge usat.
Que l’arquitecte tècnic de l’Ajuntament de Palamós és un treballador públic que compleix els requisits tècnics establerts al Real Decret 410/2010, de 31 de març.
Que la situació econòmica en què es troben els afectats no permet fer front als pagaments per tal que un arquitecte tècnic col·legiat, actiu i amb la pertinent assegurança de responsabilitat faciliti aquests documents necessaris a fi i efecte de negociar les dacions amb les entitats bancàries.
Per tot això, la PAH-Palamós

SOL·LICITA:
Que l’Ajuntament de Palamós col·labori amb els afectats per hipoteques que necessiten cèdules d’habitabilitat i certificats d’eficiència energètica per a poder negociar la dació en pagament.
Que per fer-ho posi a disposició de les persones afectades per la hipoteca, que contactin amb la Plataforma o amb la resta d’entitats que formen part de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l’Habitatge, un treballador públic de l’ajuntament que compleixi els requisits tècnics establerts al Real Decret 410/2010, de 31 de març i que, per tant, estigui habilitat per fer cèdules d’habitabilitat i certificats d’eficiència energètica dels habitatges d’aquells que pretenen arribar a una solució efectiva a la seva situació mitjançant un acord de dació en pagament amb l’entitat bancària.

Palamós, a 20 de juny de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada