dilluns, 26 de gener del 2015

COMUNICAT DE LA PAH EN REFERÈNCIA ALS PISOS OCUPATS A UN BLOC DE SANT ANTONI

La PAH Palamós i la resta de PAHs de comarques gironines volem aclarir que la ocupació del bloc de pisos de Sant Antoni de Calonge no és una ocupació de la PAH, de la qual ens vam assabentar el diumenge (18G) per una trucada de TV3. L’endemà d'aquesta trucada vam visitar el bloc per conèixer l’ocupació de primera mà i preguntant perquè els vinculaven a la plataforma. El dimarts, van venir a l’assemblea setmanal que fem a Palamós. Allí els vam informar del funcionament de la PAH: som un grup d'ajuda mútua on, afectats i gent preocupada pel tema, compartim informació, ens coordinem, acompanyem i ens organitzem, principalment en els casos d’hipoteques, però també tractant de vetllar perquè es garanteixi el dret a l’habitatge. Algunes famílies van explicar que estaven en situacions força crítiques i vam recomanar que s’asseguressin que els pisos fossin d’entitats bancàries, que cuidessin les relacions amb els veïns, que anessin a serveis socials explicant les seves situacions i demanant una alternativa a l’ocupació (tot i saber les limitacions dels serveis socials de les administracions en aquest sentit) i que s’organitzessin internament per fer un comunicat. Actualment, no sabem com s’estan organitzant ni què han fet de les recomanacions donades els ocupants dels pisos, que són qui han d’explicar la seva situació.
Malgrat que els podem ajudar individualment, entenem que no es pot associar aquest col·lectiu a la PAH com algunes informacions dels darrers dies semblaven suggerir. Recordem que l’Obra Social de la PAH és ben diferent, té unes formes pròpies d’acció (consultables a la pàgina web) que han aconseguit reallotjar a més de 2.500 persones a l’estat. Aquesta darrera setmana mateix els companys de PAH-Garraf (23G) han recuperat un bloc del BBVA per l’Obra Social, reallotjant a tres famílies amb cinc menors.
A més, volem manifestar que els darrers dies també han sortit informacions en les que s'afirmava que alguns dels pisos ocupats eren de particulars. Volem deixar clara la nostra postura de rebuig explícit de l'ocupació de pisos de particulars. No és la filosofia ni entra dins dels principis de la PAH. La ciutadania és qui paga la crisi, no voldríem contribuir a que hagués de pagar-la més havent de perdre el poc que té per la desídia d'unes, les administracions, i l'avarícia d'unes altres, les entitats bancàries i totes els que han i estan especulant amb l'habitatge. Per tant, volem deixar clar que la PAH rebutja la ocupació d’habitatges de particulars. I considerem que abans s’han d’esgotar les vies administratives, entenent que l’administració ha de vetllar per la funció social i el dret general a l’habitatge, impedint clarament l’especulació (però no ha estat així) a la qual contribueixen amb avarícia i ànim de lucre les entitats bancàries, fons d’inversió i grans empreses immobiliàries.
Perquè malgrat que aquesta ocupació no té res a veure amb la PAH, com a organització valorem la necessitat de resoldre una emergència habitacional real. Per això reclamem que els ajuntaments facin censos per fer complir les mocions per sancionar els habitatges desocupats des de fa més de dos anys, promovent l’ampliació del parc d’habitatges en règim de lloguer social. La voluntat política per assolir-ho sembla ser tèbia, per això la plataforma pressiona des del carrer i creiem que els mitjans haurien de contribuir demanant a què es deu la demora en l’elaboració de censos i la imposició de sancions o, en el cas de Calonge, per què no ha aprovat aquesta moció malgrat tenir nombrosos habitatges d’entitats bancàries al seu municipi. Així mateix, si s'aprova la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica que, entre d'altres entitats, promou la PAH, potser tampoc ens trobaríem amb situacions com la d'aquesta ocupació.

Perquè garantir l’accés general a l’habitatge és necessari: perquè no s’entén que hi hagi gent sense casa i cases sense gent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada